HPE Prime Storage – ESXi Best Practices

HPE Primera Storage, HPE inin 2019 yılında piyasaya sunduğu yeni nesil veri depolama ürünüdür. Ürün özellikle yüksek erişilebilirlik – availability kısmında ön plana çıkıyor. Daha birçok özelliğini ve desteklediği protokolleri web sitesinden girip inceleyebilirsiniz.

Ben burada daha çok size tüm kurulumlar bittikten sonra ESXi üzerinde yapılması gereken ve best practices olarak adlandırdığımız birkaç adımdan bahsedeceğim. Ayrıca bu adımlar üründen tam verim elde edilmek adına HPE tarafından da kesinlikle öneriliyor. Bununla ilgili de detaylı dökümanı Hewlett Packard Enterprise Information Library websitesinde, HPE Primera: VMware ESXi Implementation Guide adında bulabilirsiniz. Yine de linki en altta paylaşıyorum, bazen linkler değişebilir, o yüzden dökümanın tam adresini size iletmek istedim.

Geleneksel mimaride kullandığımız bu ürün için ESXi özelinde önerilen aşağıdaki adımlar; cihaz kurulumu tamamlanıp, LUN ların ESXi hosta datastore olarak sunulmasında sonra (VMFS olarak formatlandıktan sonra) uygulanmıştır. Kullandığım ESXi host versiyonu da 6.7 U3. Storage sanal ortama SAN üzerinden FC protokol ile bağlanmıştır.

  • Birinci Adım: Adding new SATP rule

    SATP kuralları GUI den değiştirilemez, ancak ESX CLI komutları ile üzerinde çalışma yapılabilir. Biz bu adımda HPE Primera storage ımız için HPE tarafından önerilen parametreleri kullanarak ESXi host üzerinde yeni bir SATP kuralı tanımlayacağız ve default gelen bir kural varsa da onu sileceğiz. Bu adım sayesinde ESXi hostlarımıza yeni bir 3Par veya Primera datastore eklediğimizde artık bu policy otomatik uygulanacaktır.

    • Öncelikle mevcut bir kural olup olmadığını kontrol edelim:

      #esxcli storage nmp satp rule list | grep 3PARdata

    • Yeni bir SATP kuralı oluşturalım:

      #esxcli storage nmp satp rule add -s “VMW_SATP_ALUA” -P “VMW_PSP_RR” -O iops=1 -c “tpgs_on” -V “3PARdata” -M “VV” -e “HPE Primera Custom FC/FCoE ALUA Rule”

    • Mevcut kuralı kaldıralım:

      #esxcli storage nmp satp rule remove -f -b -s “VMW_SATP_ALUA” -P “VMW_PSP_MRU” -c “tpgs_on” -V “3PARdata” -M “VV”

    • Yeni kuralımızı ekleyip eklenmediğini kontrol edelim:

      #esxcli storage nmp satp rule list | grep 3PARdata

    Not: SATP kuralınız iops=1 değerinin yanı sıra vSphere 6.7 U1 ile birlikte gelen ve daha ilginç bir başka opsiyonda var, policy=latency. Bu parametrede storage a giden yolda gecikme olup olmadığını da kontrol ediyor. Bu özelliğin detaylarına VMware Storage Hub websitesinde göz atabilirsiniz. (Link)

  • İkinci Adım: Updating Path Selection Policy (PSP) for existing Primera datastores

    Mevcut Primera datastore larımız için aktif PSP politikamızı Round Robin olarak güncelleyelim.

    • Öncelikle mevcut datastore ları listeliyoruz.

      #esxcli storage nmp device list | grep -i naa.[56]0002ac | grep -v Device

      naa.60002ac00000000000000019750045c

      naa.60002ac0000000000000001f750046c

    • Primera datastore lerımızın her biri için isim alanını güncelleyerek aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz ve böylece PSP politasını güncelliyoruz. Ortamınızda kaç tane Primera datastore varsa, hepsi için bu komutu çalıştırmalısınız.

#esxcli storage nmp device set -d naa.60002ac00000000000000019750045c -P VMW_PSP_RR

#esxcli storage nmp device set -d naa.60002ac0000000000000001f750046c -P VMW_PSP_RR

  • Üçüncü Adım: SCSI Queue Full and Busy messages

    SCSCI protokolüne ait Queue Full ve Busy durumlarında (storage tan bu mesaj lar alındığında) kullanılması önerilen bir algoritma vardır. Bu defualt ESXi host kurulumunda kapalıdır. HPE Primera storage kurulumlarında, ESXi üzerinde bu özelliğin aktif edilmesi gereklidir. Aşağıdaki iki komut bu işi gerçekleştirmektedir.

    # esxcli system settings advanced set -o /Disk/QFullSampleSize -i 32

    # esxcli system settings advanced set -o /Disk/QFullThreshold -i 8

  • Dördüncü Adım: Use XCOPY Enhancement

    VAAI desteği olan storage ların kullanıldığı bir ortamda klon,copy, storage vmotion ve benzeri storage operasyonlarında ESXi hostların dolayısıyla sanal ortamın performansını inanılmaz artmaktadır. vSphere 6.7 ile bu özellik biraz daha geliştirilmiştir. Geliştirilmiş bu özelliği kullanabilmek için aşağıdaki komutlar ile ESXİ hostumuzda yeni bir claim rule tanımlıyoruz.

    # esxcli storage core claimrule add -r 914 -t vendor -V “3PARdata” -P VMW_VAAIP_T10 -c VAAI -a -s

    # esxcli storage core claimrule load

    # esxcli storage core claimrule list

  • Beşinci Adım: Yaptığımız tüm ayarların geçerli olması için ESXi hoştunuz yeniden başlatın. Bu ayarları HPE Primera storage tan disk kullanan tüm hostlarda uygulamanızı tavsiye ederim.

Yukarıda bahsettiğim bu ayarların detaylarını HPE Primera: VMware ESXi Implementation Guide dökümanında bulabilirsiniz.

Link: HPE Primera – ESXi Implementation Guide

tolgaasik

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment