Apache – Error “could not open JkLog file /srv/www/logs/mod_jk.log”

Last modified date

Size bugün yaşadığım Apache modüllerinden mod_jk ile ilgili bir sorundan ve komik çözümünden bahsetmek istiyorum. Linux üzerinde kurulumlar bazen zordur ama sonrasında bilirsiniz, uzun zaman sorunsuz çalışır.  Aslında sorunları ele alırken basit düşünmek gerektiğini her ortamda dile getiririm, ama bugün bu tuzağa kendim düştüm. Soruna çok kompleks yaklaştım ve bu nedenle Tomcat üzerinde container olarak çalışan bir uygulamayı devreye almak bir günü aldı. Her sorun bize tecrübemizi ve bilgimizi arttırma konusunda yardımcı oluyor. Ama bugünkü sorunun çözümü biraz komikti. Sorunun çözümüne ekip arkadaşımla birlikte ulaştık. Benzer bir hata ile karşılaştığınızda sizin de zamanınızı çok çalmaması için çözümü paylaşmak istedim.

Sorun: Linux OS kurulumu tamamlandı, Apache ve Tomcat deploy edildi, veritabanı hazır, bağlantıları yapıldı, middleware ayarları yapıldı, uygulamanın config dosyası apache2/vhost.d altında virtual host olarak konfigüre edildi. Uygulamanın çalışması için gerekli sertifika ayarları yapıldı ve config dosyasında sertifikalar gösterildi. Sürpriz!!! Apache servisi start olmadı.

Hemen /var/log/apache2 altında logları kontrol ettik, ilk alınan hata sertifikanın key dosyası ile uyuşmadığını bildiriyordu, bunu hemen çözdük. Tekrar servisi start etmeyi denedik, işte bu sefer başımıza bela olan aşağıdaki hata Apache loglarına düşmeye başladı.

     [ssl:info] [pid 2235] AH01887: Init: Initializing (virtual) servers for SSL

     [ssl:info] [pid 2235] AH01876: mod_ssl/2.4.23 compiled against Server: Apache/2.4.23, Library: OpenSSL/1.0.2j

     [jk:warn] [pid 2235] No JkLogFile defined in httpd.conf. Using default /srv/www/logs/mod_jk.log

     [jk:error] [pid 2235] (2)No such file or directory: mod_jk: could not open JkLog file /srv/www/logs/mod_jk.log

AH00016: Configuration Failed

Çözüm: /srv/www klasörünün içinde /logs klasörünü oluşturduk ve servis start oldu. Log aslında çok net ama Apache inin bunu kendisinin halletmesi gerektiği düşündüm ve sorunu çok daha derinlerde aradım, neyse basit bir aksiyon ile sorun çözüldü ve uygulama çalıştı.

                #mkdir srv/www/logs

                #systemctl start apache2.service

                #systemctl status tomcat.service

tolgaasik

Share