vSAN Two Node Cluster and Stretched Cluster

Yazılım tabanlı storage mimarisinde çalışan VMware vSAN ile senkron data replikasyonu yapmak istediğimizde karşımıza iki opsiyon çıkmaktadır.

  • 2-node cluster
  • Stretched cluster

2-node VSAN cluster, VSAN ortamında günümüzde en önemli varlığımız olan verinin korunması açısından kurulabilecek, minimum konfigürasyonu bünyesinde barındıran, az maliyetli yedekli bir yapıdır. İki data node ve bir tane de sanal/fiziksel witnes node ile bu kurulum gerçekleştirilebilir.

vSAN Stretched cluster ise, biraz daha büyük bir ortamlardan bahsediyorsak, iki farklı ortamda kurgulanan (two sites), ortamlar arası verinin replike edildiği, üçüncü bir ortama da witnes node konumlandırılan, verinin aynı anda her iki tarafa da yazıldığı çözümdür. Böylece müşterilere bir ortamda (veri merkezi) sorun olması halinde miminum kesinti ile iş sürekliliği sağlanabilmektedir. Burada node sayısı daha fazladır ve daha farklı RAID opsiyonlarını kullanmak mümkündür.

Peki her iki VSAN çözümü daha detaylı bir karşılaştırma yapabilir miyiz? Bu sorunun cevabını, VMware TechZone da yakın zamanda yayınlanan ve bu her iki VSAN çözümünün farklarını ve gereksinimlerini açıklayan blog yazısına göz atabilirsiniz. (Link)

tolgaasik

Share