“Virtual machine disks consolidation is needed.” uyarısı ve çözümü

VMware vSphere sanal ortamında çoğumuz snapshot tabanlı yedekleme çözümleri kullanıyoruz. Veeam ürünü özellikle bu konuda alanında en iyi backup çözümlerinden biri.  Snapshot almak gayet kolay, ancak iş alınan snapshot ‘ı kaldırmaya geldiğinde bazen ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Varolan bir snapshot ‘ı kaldırmak istediğinizde , bunu sanal makine üzerinde sağ tıklayıp açılan menüden Snapshot – Snapshot Manager’da “delete all” seçeneği ile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bazen bu işlemi uyguladığınız sanal makinede snapshot kaldırma operasyonu başarız olabiliyor. Bu durumda sanal makinenin Summary tab’ında  aşağıdaki uyarıyı göreceksiniz.

Uyarı : “Virtual machine disks consolidation is needed.”

Bunun anlamı, başarısız bir snapshot kaldırma işleminin olduğu ve bu sanal makinenin snapshotlarının mevcut diskler ile birleştirilmesi gerektiğidir. Bu uyarıyı kesinlikle dikkatlice değerlendirin. Sanal makinenin snapshot’ı kaldırılamamış , önemli değil ,bir gün daha kalsın diye düşünürseniz, bu iş devamında başınıza daha ciddi sorunlar açabilir. Ayrıca snapshot’ı olan bir makine biraz daha yavaş çalışır. Disk dosyaları makineye gelen taleplere bağlı olarak büyümeye devam eder ve datastore da bu snapshot’ı kaldırmak için çok daha fazla alana ihtiyacınız olur. Bu gibi sorunlar yaşamamak için bir an önce bu uyarıyı değerlendirip, müdahale etmelisiniz.

Çözüm oldukça basittir.

Snapshotları consolidate etmek için :

1- vSphere Client ile sanal makineyi taşıyan host’u yada cluster’ı seçin,Virtual Machines tabına geçin.  Boş bir alanda sağ tıklayın, “View Column – Needs Consolidation” seçin. vSphere Console üzerinde disk birleştirmeye ihtiyacı olan VM ‘leri göreceksiniz. Yukarıdaki uyarıya sahip olan sanal makine için bu kolonda “Yes” ifadesini göreceksiniz.

2- Sanal makine üzerinde sağ tıklayın ,  Snapshot > Consolidate seçin. Karşınıza gelen soruya “Yes” cevabını tıklayın. Disk birleştirme işlemi başlayacaktır.

  • Eğer , birleştirme task ‘ı başladığında aşağıdaki gibi bir hata ile karşılaşabilirsiniz. Bu hatanın anlamı, sanal makineyi taşıyan host, hala bu makinede snapshot işleminin devam ettiğini ve bu disklerin(sanal makine dosyalarının) kullanıldığını ve bu yüzden de üzerinde işlem yapılamayacağını size ifade ediyor.

Hata : ” Unable to access file <unspecified filename> since it is locked”

Host ‘a bağlanıp , Management Agents ‘ları restart edin.  Bu işlemi nasıl yapacağınız aşağıdaki linkte karşınıza gelen adımda      anlatılmıştır.

http://kb.vmware.com/selfservice/microsites/search.do?language=en_US&cmd=displayKC&externalId=1003490

3- Tekrar adım 1 ‘e geri dönüp, “Needs Consolidation” kolonunu işlem yaptığınız sanal makine için kontrol edin. “No” ifadesini göreceksiniz. İşlem başarıyla tamamlanmıştır. Bunu sanal makinenin Tasks&Events > Events kısmındaki loglardan da kontrol edebilirsiniz.

Not: Bu işlemin uygulandığı sanal makinede operasyon süresince biraz yavaşlık gözlenebilir.

Size anlattığım bu olay kesinlikle daha önceleri yaşadığım ve adımlarını birebir uyguladığım bir senaryoya aittir.

Umarım sizinde işinize yarar.

tolgaasik

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment