VMware Project Monterey (SmartNIC – DPU)

2020 yılında VMworld etkinliğinde duyurusu yapılan VMware Project Monterey kapsamında VMware ve iş ortaklarıyla birlikte geliştirilen SmartNIC ve DPU kavramı artık piyasada yer bulmaya başladı. Bu çalışmanın detaylarını 2021 VMworld etkinliğinde biraz daha detaylıca öğrenmiş olduk.

Projenin çıktısı olarak karşımıza yeni bir terim daha geldi. DPU yani Data Processing Unit. Şu ana kadar hayatımızda CPU (Central Processing Unit) yani işlemci ve sonrasında GPU (Graphics Processing Unit) yani grafik işlemci birimi vardı. DPU ile artık bu yarışa akıllı network kartları da dahil olmuş oldu. Böylelikle network kartı değil, artık daha çok SmartNIC terimini duyacaksınız. SmartNIC deyince aklımıza DPU ‘lu (yani CPU lu) network kartı gelmelidir.

Yeni fiziksel sunucu yatırımı yaparken artık standart network kartları yerine SmartNIC leri tercih etmeliyiz. Çünkü DPU sayesinde artık network kartları da CPU ‘dan bazı işlerini üzerine alıp kendi işlemcisini kullanarak işleyebiliyor. Mesela network, security ve bazı storage işlemleri CPU ya gitmeden direkt SmartNIC üzerinde çalıştırılıp (offloading), böylece CPU kaynaklarının biraz daha boşa çıkmasını ve daha fazla uygulama katmanı tarafından tüketilmesini sağlayabilirsiniz. Sonuç olarak yatırımınızdan daha fazla verim elde etmenize olanak sağlayan yeni bir teknolojidir. CPU gibi pahalı bir kaynaktan kim daha fazla verim elde etmek istemez ki?

Şu anda bu proje kapsamında VMware ile çalışan partnerlerin listesi aşağıdadır.

  • Server OEMs: Dell, HPE, Lenovo
  • DPU (SmartNIC) vendors: NVIDIA, Pensando, Intel

Detayları VMware Blog sayfalarında okuyabilirsiniz. (VMware Blog – Project Monterey)

tolgaasik

Share