vCloud Usage Meter

Last modified date

VMware vCloud Usage Meter ürünü, VMware Cloud Provider Program kapsamında bulunan müşterilerin on-prem ortamlarına kurulan bir sanal makinedir. Virtual Appliance olarak ortamınıza hızlıca deploy edilen bu ürün ile VMware ürünlerinin kullanım durumunu, vCenter üzerinde physical memory kapasite bilgisini, lisans tiplerini,  sanal makinelerin vRAM (memory), CPU kullanım bilgilerini, kendisine bağlantısı kurulmuş diğer VMware ürünlerininde kullanım bilgileri alıp, tüm veriyi VMware Commerce Portal üzerine aktarır. VMware Commerce Portal üzerinde vCloud Usage Insight ile ve aktif contract ile ilişkilendirildikten sonra sizlere aylık kullanım raporlarınızı onaylamak kalır. Böylece uçtan uca bir otomasyon ile faturalandırma daha hızlı gerçekleştirilir.

Ürün ortama kurulduktan sonra, kendisine internet erişimi verilmesi (proxy üzerinden) gereklidir. Sonrasında ortamınızda bulunan başta vCenter sunucuları olmak üzere diğer VMware ürünlerinin (NSX, vROPs, Horizon, SRM, Tanzu, vCloud Director, vCloud Director Availability, vRelize Automation) kendisine tanıtılması doğru raporlama için çok önemlidir. Raporlama işlemi aylık bazda ürün kullanım verisi olarak iletilir. VMware Commerce Portal e giriş yapıp, aktif kontratınız ile ilişkilendirdiğinizde, önceden vCloud Usage Meter ile iletilen bilgiler baz alınarak ürün kullanımıyla ilgili raporlarınızı kontrol edip, onaylamanız size zaman açısından ve doğru bilginin raporlanması ve fiyatlandırılması açısında oldukça yarar sağlayacaktır.

Güvenlik açısından ürün FIPS 140-2 standartlarına uygun olarak yapılandırılmıştır. Sanal makine kurulurken FIPS 140-2 standardı varsayılan olarak aktiftir.

vCloud Usage Meter ürünün son sürümü şu an için 4.5 versiyonudur. Bu versiyon 16.Aralık.2021 tarihinde yayınlanmıştır. VCPP (VMware Cloud Provider Program) üyesi müşterilerin bu ürünü yeni çıkan versiyonları takip edip, güncel tutmaları kendilerinin yararına olacaktır. Ürünle ilgili detaylı bilgileri aşağıdaki linklerde bulabilirsiniz.

Genelde karşılaşılan en önemli sorunlar:

  • vCloud Usage Meter ile bağlantısı bulunan diğer VMware ürünlerinin arasında firewall/proxy/network erişimlerinin açık olmaması en çok karşılaşılan sorundur.
  • Ürün eklerken kullanıcı yetki problemleri yaşanması da sık yaşanan sorunlardan biridir.
  • vCloud Usage Meter ürününü ortamınıza kurdunuz ama onu VMware Commerce Portal üzerinde nasıl kayıt edeceğinizi bilmiyorsunuz. Bu konuda  VMware KB 83212 göz atabilirsiniz.
  • Ürünü upgrade edecekseniz, öncesinde kesinlikle bu KB ‘yi  VMware KB – 82529 okumanızı tavsiye ederim.
  • Tüm kurulum bitti, ama Usage Meter VMware Commerce Portal de bulunan vCloud Usage Insight ‘a veri aktarmıyor. Bu konuda da VMware KB – 82023 den yararlanabilirsiniz.
VMware vCloud Usage Meter Documentation – Link
VMware vCloud Usage Meter 4.5 Release Notes – Link
VMware vCloud Provider Metering – Link
VMware Cloud Provider Youtube Channel – Link
VCPP müşterileri VMware Cloud Provider Youtube kanalına üye olup, güncel gelişmeleri ve ürünlerin özellikleri hakkında bilgilere videolar aracılığıyla kolayca erişebilirler.
Tekrar hatırlatmak isterim, vCloud Usage Meter ürünü VMware Cloud Provider Program (VCPP) kapsamındaki müşteriler tarafından kullanılabilmektedir.

tolgaasik

Share