VMware vSAN – Section 2

vSAN network tabanlı çalışan yazılımsal veri depolama ürünüdür. Cluster üyesi ESXi hostlar birbirleriyle TCP/IP network üzerinden konuşup, sunucularda bulunan disklerden ortak sanal veri depolama alanını (vSAN datastore) oluştururlar. Günün sonunda vSAN cluster da datastore kısmına gittiğinizde, bir tane ortak datastore göreceksiniz. Bu da vSAN datastore olacak.

Ürünü daha önce hiç kullanmamış olanların dikkatini bir noktaya çekmek isterim. vSAN cluster dediğimiz zaman aslında vSAN aktif edilmiş bir vSphere Cluster ‘dan kastediyoruz. Yani vSAN cluster ayrı bir yapı değildir. Bildiğimiz vSphere cluster ’dır. 3 ESXi host ile oluşturduğun vSphere cluster üzerinden örnek verelim. vCenter lisans kısmından vSAN lisansı girip, bu lisansı 3 hostlu cluster üzerine atıyorsunuz. Sonra cluster üzerinde Configure kısmından vSAN kurulumunu gerçekleştiriyorsunuz. vSphere cluster, vSAN cluster halini alıyor.

vSAN obje bazlı yazılım tabanlı bir storage ürünüdür ve objelerde storage politikalarıyla yönetilmektedir. Gücünü ve esnekliğini bu yazılımdan almaktadır. Bence ürünün popülerliğinin nedeni, özetle, kolay kurulabilmesi ve kolay yönetilebiliyor olmasıdır. Gerçekten vSAN kurulumunu ve kullanımını gördüğünüzde eğer SAN storage biliyorsanız, farkı anlayacaksınız.

vSphere ortamında kullandığımız block storage’ larımızdaki gibi dosya sistemi VMFS değildir. vSAN File System (VSAN FS) olarak adlandırılmaktadır.

vSAN cluster içerisindeki sanal makinelerimizi, oluşturduğumuz storage politikaları ile yönetiyoruz.

  • Sanal sunucuya verdiğiniz disk (vmdk) storage seviyesinde RAID 1 mi olacak?
  • Yoksa RAID 5 mi? RAID 6 uygun mu?
  • Fault Tolerance seviyesi ne olacak?
  • Tek başına (standalone) bir cluster da mı konumlandıracağız?
  • Yoksa İki ayrı (Stretched) lokasyonda kopyası olacak mı?
  • Bir objeyi kaç diske bölelim (stripe)?
  • IOPS limit verelim mi?

Yukarıdaki sorular gibi birçok konfigürasyona vSAN storage policy ile karar veriyoruz. Kurduğumuz altyapımıza ve tercihlerimize göre seçeneklere karar veriyoruz ya da default (varsayılan) vSAN policy ile ilerliyoruz. Herhangi bir şekilde donanımsal bağımlılığımız yok. Ürünün kullanımı için gerekli minimum şartlar sağlandıktan sonra yolumuza devam ediyoruz.

Diğer vSAN yazımızda görüşmek üzere.

tolgaasik

Share