VMware vSAN – Section 6

vSAN yazılım tabanlı sanal bir veri depolama yazılımıdır. Diğer storage üreticilerinde de aslında işi yapan yine yazılımdır. Peki burada fark nedir? vSAN sunuculara takılan disklerden, sanal makine (VM) veya konteyner (container) için sanal bir datastore (veri deposu) oluşturup, kullanımınıza sunmaktadır. Bunu yaparken de mevcut IP ağımızı ve network kartlarımızı kullanabilmemize imkan sağlamaktadır. Özel bir SAN (storage area network) network kurmanıza gerek yoktur. Kurulumu ve kullanımını oldukça kolaydır ve bize hem yatırım maliyeti hem de operasyonel (genelde göz ardı edilen) maliyet açısından avantaj sağlamaktadır.

Şimdi gelin biraz daha ürünü yakından tanıyalım ve çalışma mantığını daha iyi öğrenmeye çalışalım.

vSAN ‘da fiziksel bir storage kutusu yok dedik, peki diskleri nerede duruyor? vSAN, cluster içerisindeki ESXi hostlara bağlı olan SSD veya HDD diskleri sanallaştırıp, size sanal bir storage (datastore) sunmaktadır. Çocukken izlediğim bir çizgi film vardı “Voltran:Evrenin Koruyucusu”. Orada sanırım 5 karakter birleşip, Voltran isimli dev robotu oluştururlar ve dünyayı kötülere karşı korurlardı. Ben vSAN I bu robota benzetiyorum. Neden? Çünkü elimizdeki ESXi hostlardan, mevcut network kullanarak bir sanal storage oluşturuyoruz. vSAN bu hostların diskini, CPU sunu, Memory sini kullanıyor ve size storage hizmeti sunuyor.

Peki bu sanal storage nelerden oluşuyor? Bileşenleri nelerdir?

Disk Group: Her ESXi host üzerinde bulunan cache ve kapasite diskleri kullanılarak vSAN disk group oluşturulur. Her sunucuda en az 1 tane, en çok 5 tane disk group oluşturulabilir.

vSAN cache disk: Yeşil renk ile boyadığım disklerdir. Her disk grubunda en az bir tane cache disk olmak zorundadır. İkinci cache disk mevcut disk grubuna eklenemez. Cache diskler SSD veya NVME olabilir.

vSAN kapasite disk: Sarı renk ile boyadığım disklerdir. Her disk grubunda en az bir tane olmak zorundadır. En çok 7 tane olabilir. Daha fazla kapasiteye ihtiyacımız varsa, yeni bir cache disk ile yeni en az bir en çok 7 disk kullanılarak ikinci bir disk grup oluşturulabilir.

Kapasite diskleri SSD disklerden oluşuyorsa, buna “All Flash Architecture”, eğer kapasite diskleri HDD (mekanik diskler) den oluşuyorsa buna “Hyrid Architecture” adı verilmektedir.

vSAN datastore kapasitesi hesaplanırken, cache disklerini hesaba katmıyoruz, sadece kapasite disklerini hesaba dahil ediyoruz. Bu kuralı da not etmeyi unutmayın.

vSAN FS: vSAN dosya sisteminin adıdır. Nasıl block storage üzerinden bir datastore ESXi host a verildiğinde VMFS ile fortmalıyorsak, burada da vSAN FS kullanılmaktadır.

Diğer yazımızda görüşmek üzere…

tolgaasik

Share