Neden NetApp?

NetApp piyasada SAN ve NAS özelliklerini tek platformda sağlayan ilk storage üreticisidir. Sonrasında da bunu çok geliştirdiler. İlk NAS ile yola çıktıklarını biliyorum, sonrasında günümüz ana ihtiyaçlarından da biri olan SAN tarafını da aynı platformda sunmaya başladılar. Bunu da gayet iyi başardıklarını düşünüyorum. Sizin ihtiyacınız tabiki ortamınıza göre çeşitlilik gösterebilir. SAN storage ile NAS storage bir arada olmamalı diye de düşenebilir ve bu şekilde de bir ürün tercih edebilirsiniz. Advanced seviyelerde de SAN ile NAS servislerinin aynı platformda olmaması tercih ediliyor. Ancak enterprise pazarda bu iki işin bir arada olması bence daha yararlıdır. Çünkü daha az sistemi yöneteceksiniz, ve bakım maliyetlerinizde bu oranda düşük olacak.

NetApp en güçlü olduğu enterprise / midrange pazarda daha üst seviyelere de hizmet verebilmek adına yukarıya doğru gitmeye çalışıyor, yani bir üst segment’e çıkmaya çalışıyor. Hitachi gibi high level üreticilerde enterprise / mid-range pazarlara inmeye çalışıyor. EMC de bu sektörde önemli pazar payına sahip bir üretici, keza IBM ‘de high level ve mid-range pazarlara birçok ürün sürüyor ve bunları da geliştiriyor. Yeni yeni ortaya çıkan startup ve orta seviye birçok storge üreticisi de bu değerli ve pahalı pastadan pay almaya çalışıyor. Herkes gelecekte yeni ne teknoloji gelirse gelsin, üretilecek verinin boyutunun ve miktarının artacağını, bunları depolamak için yüksek kapasitelere ihtiyaç olduğunu, ayrıca üretilen büyük verilerin analizi için de akıllı performanslı storage ‘lara ihtiyaç olduğunu görüyor. Bu nedenle veri depolama teknolojileri günden güne gelişiyor.

Sorumuza geri dönecek olursak, bir storage tercih ederken en önemli faktör sizin aslında neye ihtiyacınız olduğunu belirlemenizdir. Ben kendi tarafımda yorumlayacak olursam,

  • NAS servisi
  • SAN servisi
  • Yüksek erişilebilirlik
  • Az sayıda cihaz ile bu işleri yapabilmek
  • Performans
  • Kapasite
  • Veri replikasyonu

Yukarıdaki seçenekler biraz daha arttırabilir ve hatta detaylandırılabilir. Ancak ilk iki seçeneği eğer ben bir arada istiyorsam zaten karşıma ilk NetApp çıkıyor. NetApp ‘ın DataOntap işletim sistemi ile hem NAS hem SAN servisi bir arada ve kolayca verilebiliyor. Diğer ihtiyaçlarımı da tek bir platformda (replikasyon için en az iki cihaz olması koşuluyla) sağlayabilen bir üretici olarak yine aynı seçenek ortaya çıkıyor.

Fiziksel storage katmanı ile mantıksal storage katmanını ayrı değerlendirmek gerekiyor. Bunun detaylarına da ilerleyen yazılarımızda geleceğiz. Bu işlemi de NetApp ilk yapan storage üreticisidir.

Her ne kadar güzel özellikleri olsa da sonuç itibariyle NetApp ‘ta kusursuz değil, NVRAM’in ortak olması gibi geliştirilmesi gereken konularda var. Eğer genelde sanal ortam yöneticisi olarak ilk tercihimiz sorunu storage tarafında aramak olmamalıdır. Acaba bizler ortamımızı kurarken “Best Practices / Design ” dökümanlarını okuduk mu? Üreticilerin test ettiği ve onayladığı firmware/driver versiyonlarını mı kullanıyoruz? Bunlarda genelde ürün kaynaklı olmayıp bizlerin tembelliğinden kaynaklanan sorunlardır. Çok fazla detay düşünmediğimizde yada araştırma yapmadığımızda bu sorunlarla karşılıp zaman kaybedebiliyoruz, sonrasında en kolay yaptığımız şey olan “Ürün kötü” yaftasını üreticiye yapıştırıyoruz. Ama ürünü kurarken, ortamdaki HBA firmware versiyonlarının bile storage tarafına ne kadar etki ettiğini düşünmüyoruz. Bunlar da ayrıca tartışılması gereken piyasadaki genel sorunlarımız!

Özetlemek gerekirse, storage tercihinizi yaparken unutmayın patron sizsiniz ve ihtiyacınızı sizden iyi kimse bilemez. Doğru karar vermek için tüm ihtiyaçlarını ortaya net koymalısınız. Tabi buna bağlı olarak bütçenizi de netleştirmelisiniz. Eğer az cihaz ile çok iş yapalım derseniz ve bunun sonucunda hesaplanan performans/kapasite değerleri sizin talebinizi karşılıyorsa neden tercihiz NetApp olmasın!

tolgaasik

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment