VCAP – DCV Design – Prep & Exam Tips

Last modified date

Geçtiğimiz hafta VCAP 6.5 DCV Design sınavını geçtim. Bu konuda sizinle tecrübelerimi paylaşmak istedim. Sınav öncesi yaptığım hazırlıklar, aldığım eğitimler, sınav içeriği ve sınav kaydı konusunda hazırlanan arkadaşlara destek olmak adına bu yazıyı hazırladım. Hazırlıklar herkesin bilgi ve tecrübesine göre değişiklik gösterebilir, ama genel olarak izlenmesi gereken aşağı yukarı aynıdır.

Öncelikle sınav ile ilgili biraz bilgi vermek istiyorum.

  • Covid-19 nedeniyle sınava internet bağlantısı olan herhangi bir yerden online olarak girebilirsiniz. PearsonVUE Online websitesinden kaydınızı yaptırıyorsunuz.

    Link: PearsonVue-VMware

  • Sınav başlama saatinden kısa bir süre önce ortamınızı hazırlayıp, sınava bağlanın, çünkü sınav başlamadan önce PearsonVue nin küçük bir yazılımını websitesinden indirip, bilgisayarınıza kurmanız gerekiyor. Bu yazılım içerisinde size özel bir kod geliyor. Devamında cep telefonunuzdan gerekli adımları tanımlamanız gerekiyor. Sonra sınav ekranı karşınıza geliyor.
  • PearsonVue yazılımını çalıştırdıktan sonra cep telefonunu numaranızı giriyorsunuz ve sonra telefonunuza mesaj olarak bir link geliyor. Bu link ile ilk olarak sınava sizin girdiğinizi kanıtlamak için bir ID denetimi yapılıyor. Ben bunun için ehliyetimi kullandım. Telefonunuzdan ehliyetinizin önlü arkalı fotosunu çekip yüklüyorsunuz.
  • İkinci aşama yine cep telefonunuzdan aynı uygulama ekranından devam ettiğinizde sınava gireceğiniz odanın fotolarını çekip yüklemek olacaktır.
  • Bu adımları tamamladıktan sonra ve sınav saatinizde geldiyse, bilgisayarınızda karşınıza sınav ekranı geliyor ve başlıyorsunuz. Öncesinde bilgisayarınızda açık olan tüm uygulamaları kapatmanız isteniyor.
  • Sınav sırasında karşınızdaki ekrandan kameradan sizi takip ediyorlar. Masanızda kesinlikle telefon, not defteri vs bırakmayın, odanıza sınav süresince kimse girmesin. Sadece sınava konstre olun. Örneğin, sınav sorularını bir ara dalıp sesli okumaya başlamaşım ama farkında değilim, hemen sınav denetçisi bana yazdı, lütfen soruları sessiz okuyun diye. Kısacası gerçekten izleniyorsunuz!
  • Sınav soruları seçmeli veya kutucuklu olarak karşınıza geliyor. Yani bir kısım soruda şıklar var “aşağıdakilerden hangisi doğrudur” gibi. Bazı sorularda olayı anlatıyor, cevap kısmında ekran ikiye ayrılmış durumda, sol tarafta içerikler var, sağda boş kutular geliyor, soldaki içerikleri sağdaki boş kutulara sürüklüyorsunuz.
  • İyi bir hazırlıkla sınav süresi kesinlikle yeterli oluyor. Hatta verdiğiniz cevapları kontrol etmeye bile zaman kalıyor.
  • Sınav soruları derinlemesine bilgi gerektirebiliyor, bu kapsamda vSphere özelliklerine ve limitasyonlarına iyi göz atın. Buna vSAN, vSphere Replication, ve SRM de dahil, ama tabi ki odak nokta vSphere. HA, DRS, vMotion, Fault Tolerance, SR-IOV, Networking, Security, vCenter HA, PSC, SSO, vNUMA, VMFS, Snapshot ile ilgili her biri için bir ya da iki soru ile karşılaşıyorsunuz.
  • Ayrıca bir tasarım sırasında kesinlikle bilmeniz gereken RTO / RPO, Requirements, Availability, Performance, Recovery, Management, Security, Risk, Constraints, Assumptions, Functional / Non-Functional Requirments terimleriyle sınavda en az bir kere karşılacaksınız. Mesela olayı ve talebi anlatan bir metin gelecek karşınıza, soru kısmında ise, bu durumda aşağıdakilerden hangisi bu tasarım sırasında “assumptions (varsayımlar)” olarak değerlendirilir diye soracak. Dolayısıyla bu terimlerin ne demek olduğu çok iyi öğrenin, sınavda karıştırmayın. Bunun için size hazırlıklar kısmında bir youtube kanal öneriyorum.
  • Son olarak Conceptual / Logical / Physical design ne demektir, kesinlikle öğrenin.

Sınav öncesi yaptığım hazırlıklar:

  • “VMware vSphere: Optimize and Scale [V6.7]” eğitimini yakın zamanda aldım.
  • Önce VMware VCP sınavını geçtim.
  • Önerilen vSphere 6.5 – Design eğitimini almadım, ama uzun yıllardır zaten VMware vSphere ile projeler yapıyorum.
  • VMware VCAP-Design websitesinde sunulan Exam Prep Guide içerdiği tüm açıklamaları ve dökümanın alt kısmında bulunan References linkleri size çalışmalarınız konusunda çok yardımcı olacaktır.
  • Sınavda karşınıza çok çıkacak olan proje terimleri konusunda ve design adımları ile ilgili kesinlikle Youtube ‘ta “vBrownBag” isimli kullanıcıların video larını izleyin. Bu adım çok önemli !!! Link: Youtube-vBrownBag
  • Bolca doküman okuyun. Tüm bilgiler VMware vSphere Documentation web sitesinde var, ayrıca bazı ek bilgiler için VMware KB lerine bakın. Mesela Windows Failover Clustering ile ilgili.
  • Internet ‘te bu sınav ile ilgili dump lar var. Ama cevaplar çoğunlukla yanlış. Sakın sadece cevapları ezberleyip sınava girmeyin. Bu sınav biraz çalışmayı gerektiriyor arkadaşlar.
  • Çevrenizde bu sınava yakın zamanda giren arkadaşlarınızdan da fikir almayı unutmayın. Bende öyle yaptım. Arkadaşlarınızın tecrübelerinden faydalanmak her zaman iyidir. Internet ‘te de bu konuda yazılmış blog yazılarını da bir göz atın.

Arkadaşlar bu sınav VCP den bir tık daha zor ama kesinlikle gözünüzde de büyümesin. Sadece VMware vSphere bilgisi yetmiyor, bunu unutmayın.

Link: Vmware Certification Track

tolgaasik

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment