VMware vSphere ESXi/vCenter 6.x – End Of General Support

Last modified date

Yukarıda resim bize, vSphere ESXi 6.5 ve 6.7 ortamlarımızın artık vSphere 7.0 versiyonuna geçişini planlamamız gerektiğini göstermektedir. Buna 6.x versiyonunda çalışan vCenter sunucusunu da dahildir. 15.Ekim.2022 tarihinde ürünün genel desteği (End Of General Support) son bulacak, teknik desteği bir yıl daha devam edecektir. “End of Technical Guidance” süresinin başlaması  demek, ürünün 15 Ekim öncesindeki haline verilen destek demektir. Yani genel destek bittikten sonra yeni çıkan özellikler, yeni bir sürücü güncellemesi (driver), ya da yeni bir donanımın desteğinin sunulmayacağı, ürün sadece mevcut haline desteğin belirlenen süre kadar daha devam edeceği  anlamına gelir. Bu süreçte de genel destek sürecinde olduğu gibi yine destek bileti (support ticket) açabilirsiniz. Sadece ortamınızda yeni bir şeyler varsa, bunlar için bir iyileştirme, uyum veya değişiklik beklemeyin.

İşinizin kritikliğini ve önemini en iyi siz bilirsiniz, ancak yine de “End of General Support” tarihini geçip risk almamak yani ürünü yeni versiyonuna yükseltmek en iyi çözüm olacaktır.

Ortamınızda VMware ürünleri ile ilgili bir iyi planlanmış bir yükseltme (upgrade) operasyonu istiyorsanız, daha önceki yazılarımda da hatırlattığım gibi ürünlerin birbiriyle versiyon uyumunu (VMware Interoperabiity Matrix) ve ürün upgrade sıralamasını kesinlikle göz ardı etmeyin. (Link)

Aynı zamanda ortamınızda kullandığınız diğer ürünlerle de vSphere yeni versiyonunun uyumluluğunu kontrol etmelisiniz. Örnek, backup yazılımı.

Tüm VMware ürünlerinin yaşam döngüsünü Product LifeCyle Matrix websitesinden takip edebilirsiniz. (Link)

Unutmayın upgrade operasyonları işimizin en önemli parçasıdır, yeter ki iyi planlayalım.

tolgaasik

Share