VSAN 7.0 Update 3 – Released!!!

05 Ekim 2021 itibariyle VMware VSAN 7.0 Update 3 versiyonunun genel duyurusu yapıldı ve kullanıma sunuldu. Yeni versiyonda dikkat çeken çok güzel özellikler bulunmaktadır. Ayrıca bazı iyileştirmelerde yine bu versiyonda müşterilerin hizmetine sunulmuştur. Benim en çok hoşuma giden iki özellik ise VM I/O trip analyzer ve Stretched cluster site/witness failure resiliency oldu. Birincisi IO sorunu yaşayan makinede sorunun nerede olduğunu nokta atışı ile direkt gösteriliyor olmasıdır. İkinci özellik ise, streched cluster VSAN kullananlar belki bu sorunla karşılaşmış olabilirler. VSAN da 3 e 2 kuralı vardı, yani iki datacenter + bir witness = 3 lokasyon, bunlardan en az ikisi ayakta olması gerekiyor ki, VSAN da çalışan sanal makinelere/container lara erişim devam etsin. Eğer birinci VSAN lokasyonunda bir sorun oldu (erişilemiyor, network yok, elektrik kesildi, vs) ve aynı zamanda witness a da erişemiyorsanız, aslında sağlam ve sorunsuz çalışan diğer VSAN veri merkezindeki sanal makineleri de kapatıyordu. Bu artık değişti. Yani VSAN stretched cluster ortamında birinci veri merkezi indi (down), witness indi (down) durumunda, ikinci veri merkezinde VSAN ortamı bundan etkilenmeden yoluna devam edecek. Bence bu bile Update 3 geçmeye değer.

İkinci senaryo ile ilgili detaylar Duncan Epping – Blog yazısında bulabilirsiniz.

VSAN 7.0 Update 3 geçişinizi planlarken, aşağıdaki güncelleme sırası göz ardı etmeyin.

  • Öncelikle vCenter 7.0 U3
  • Sonra ESXi 7.0 U3
  • VSAN disk format güncellemesi (v14)
  • En son FSVM (File Service VM) güncellemesi

Not: Ortamınızda diğer VMware ürünleri de varsa, bu linke de göz atmanızı tavsiye ederim (VMware Products Update Sequence)

VSAN 7.0 Update 3 ile ilgili tüm detaylar release notes içerisinde sunulmaktadır. Sayfanın alt tarafındaki bilinen sorunlar (known issues) kısmını ve önerilen çözümlere de (workaround) bakmanızı öneririm

tolgaasik

Share