Vmware Documentation Libraries and Websites -2

Bu yazımda sizlere söz verdiğim gibi VMware kaynaklarına kolay ulaşabilmeniz için VMware web sitelerini toplu bir şekilde sunmaya devam ediyorum. Bir önceki yazımda dediğim gibi bu kaynak havuzu elinizin altında bulunsun, gün gelir neyi nerede arayacağınız konusunda karmaşıklık yaşadığınızda, buradan faydalanabilirsiniz. Hadi devam edelim.

Yazının ilk bölümüne buradan ulaşabilirsiniz.

VMware Kubernestes Academy (Link): Günümüzün en popüler konusu olan modern uygulamalar, container teknoloji ve dolayısıyla Kubernetes ile ilgili kaynakların ve eğitimlerin sunulduğu herkesin erişimine açık olan bir sitedir. Burada VMware Tanzu ile tanışabilir, modern uygulamalar konusunda bilgi sahibi olabilir ve kendinizi ücretsiz hizmet sunan bu web sitesini kullanarak geliştirebilirsiniz. Burası sizin için bir başlangıç noktası olabilir. Özellikle “Container – 101”, “Kubernetes – 101” videolarını kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim. Eğer bu konularda hiç bilginiz yoksa ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, bu sitede bulunan “Take the Quiz” kısmındaki soruları yanıtlayıp, kendiniz için bir yol haritası belirleyebilirsiniz.

 

VMware Cloud (Link): VMware bulut (cloud) konusundaki çözümleri hakkında bilgi alabileceğiniz en iyi kaynaktır. Ayrıca burada VMware ile ilgili bu konuda hizmet geliştiren partnerlerin servis ve ürün bilgilerini de bulabilirsiniz. App modernization, Multi-Cloud ve Zero Trust Security konularıyla ilgili çözümlere de buradan ulaşabilirsiniz. Oracle, Microsoft, Google, AWS ile geliştirilen cloud çözümlerinin linklerine tıkladığınızda, karşınıza açılan yeni sayfada daha fazla detay bilgiye ve dökümanlara erişebilirsiniz. Kısacası, “Cloud” konusunda bir projeniz varsa, bu sayfaya göz atmanızı tavsiye ederim.

 

VMware Cloud MarketPlace (Link): Third-party servislerle ilgili entegrasyon paketlerini bulabileceğiniz bir kaynaktır. Örneğin ServiceNow için bir VMware entegrasyon paketi arıyorsunuz (Management Pack for ServiceNow), bu paketi VMware ile birlikte ServiceNow tasarlayıp, test edip, burada size sunabiliyor. Buradaki çözümler VMware Cloud (public/private/hybrid) ürünleriyle entegre çalışabilecek şekilde hazırlanıp, test edilip, burada sizlere sunulmaktadır. Dolayısıyla eğer ortamınızda diğer üreticilere ait bir ürün var ve o ürünün VMware ile entegrasyonunu yapmak istiyorsanız, önce bu siteyi kontrol etmenizi tavsiye ederim.

 

VMware CloudHealth (Link): 2018 yılında VMware tarafından satın alınan CloudHealth public cloud servislerini kullanan müşteriler için cloud ortamlarından finansal optimizasyon, risk analiz, bütçe raporları, misconfiguration kontrolleri ve görselleştirme (visualization) sağlayan bir üründür. CloudHealth ile ilgili tüm kaynaklara bu web sitesinden erişebilirsiniz.

 

VMware Digital TechZone (Link): Ürünlerle ilgili tanıtım, referans mimari, konfigürasyon, tasarım, migration ve daha birçok detay bilgiyi ve dökümantasyonu size sunan tam bir teknoloji kütüphanesidir. Özellikle sistem yöneticisi veya architect olan arkadaşlarımın bu sayfada çok zaman geçirmesini tavsiye ederim. Workspace One, NSX-T, vRealize Suite, VCF, VSANCarbon Black, Cloud, Tanzu ve daha birçok ürünle ilgili en iyi tasarım uygulamalarına, performans tuning, migration ve daha fazla detay bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Kullanımını çok kısa tarif edeyim:

  • Siteye girdiniz
  • İlgilendiğiniz 5 ana başlıktan birini seçtiniz
  • Sonrasında sol üstte bulunan “START” kısmından istediğiniz dökümana veya videoya gidebilirsiniz
  • Ya da sağ üstte bulunan “Search” kısmından, istediğinizi aratabilirsiniz.

 

VMware SASE (Link): SASE aslında “Secure Access Service Edge” kelimelerinin kısaltılmış halidir. Bu web sitesinde SASE başlığı altında sizlere sunulan ürünleri inceleyebilirsiniz. SD-WAN bu konuda en popüler üründür. Yine SD-WAN ile ilgili de detaylı bilgilere buradan erişebilirsiniz. Edge alanında bir projeniz varsa ya da VMware bu konuda neler sunuyor derseniz, bu siteye göz atmanız sizin yararınıza olacaktır.

 

VMware Hands-On Labs (Link): Vmware ürünlerini ve bu ürünlerin özelliklerini test edebileceğiniz, deneyebileceğiniz, yad a ürünler konusunda kendinizi geliştirebileceğiniz süper bir kaynaktır. Herkesin homelab ortamı olmayabilir ve bazı ürünleri kendi şirket ortamınızda denemek istemeyebilirsiniz. İşte “Hands-On Labs” web sitesi size bu konuda tam bir laboratuvar ortamı sunuyor. Birçok ürünü buraya login olup, size sunulan lab dökümanını kullanarak deneyin veya kendi ürün bilginizi geliştirin. İşiniz bitince de lab ‘ı sonlandırın. Sunulan bu kaynak gayet güzel değil mi?

 

VMware Blogs (Link): VMware şirketi ile ilgili güncel bilgilerin duyurulduğu veya ürünler özelinde birçok güncel bilginin paylaşıldığı bir kaynaktır. Ürünlere yeni gelen özellikler, son çıkan versiyonlar, projeler, şirket duyuruları gibi birçok bilgi buradan paylaşılmaktadır. VMware müşterileri tarafından kesinlikle takip edilmesi bir web sitesidir. “FEATURED AFFILIATES” kısmında da VMware ile ilgili blog yazan kişilerin sayfalarını görebilir ve onları da takip edebilirsiniz.

 

VMware Technology Network – Community (Link): Diğer VMware kullanıcılarının sorularını görebileceğiniz, sorulara cevap verebileceğiniz, ya dakendi sorunuzu iletip, cevap arayabileceğiniz çok bir büyük topluluk web sitesidir. Konu başlıkları altında diğer kişilerin paylaştığı soruları ve iletilen cevapları okuyabilirsiniz.

 

VMware Flings (Link): VMware mühendisleri ya da topluluk (community) tarafından geliştirilmiş şirket tarafından resmi olarak desteklenmeyen küçük ama çok işe yarayan yazılımların sunulduğu bir kaynaktır. Burada sunulan bazı programlar ilerleyen zamanda VMware tarafından alınıp, ürün haline getirilmiştir. Buna en iyi örnek olarak “vSphere HTML5 Web Client” verebiliriz. İşine yarayacak kullanışlı araçları bu web sitesinde bulabilirsiniz.

 

VMware Code Community (Link): 20.000 ‘den fazla geliştiricinin (developer) katıldığı bir geliştirme ortamı düşün. Gerçekten büyük bir topluluk (community) değil mi? Burada birçok konuda yazılmış veya geliştirilmekte olan kodları bulabilirsiniz. Örneğin vSphere ortamınızda health check yapmak istiyorsunuz ve bu konuda bir script arıyorsunuz, işte bu web sitesi ihtiyacınızı adresleyen doğru kaynaktır. Burada birçok konuda kullanıma hazır kodlar bulabilirsiniz. Ayrıca slack kanallarına katılabilir, yorumlarınız veya kod bilginiz ile geliştirmelere ortak olabilirsiniz.

 

VMware Open Source (Link): VMware ‘in dahil olduğu OpenSource organizasyonlarını (Communities) veya yürütülen projeleri burada görebilirsiniz. Detaylar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için VMware Github sayfasına da göz atabilirsiniz. Github sayfasında birçok open source proje sunulmaktadır. Project Mangle burada ortaya çıkan ilginç işlerden birisidir. Proje kaos mühendisliği alanında geliştirilmiş önemli bir projedir. Bu alanda bir ihtiyacınız varsa, işinize yarayabilir, incelemenizi tavsiye ederim.

 

Security Configuration Guides (Link): Güvenlik günümüzde belki de en önemli konumuzdur. Ürünlerle ilgili güvenlik konusunda sıkışlaştırma (hardening) işlemleri için bu kaynağa başvurabilirsiniz. Aynı zamanda VMware tarafından duyurulan “Security Advisory” bültenlerine de yine bu websitesi üzerinden e-mail adresinizi kullanarak üye olabilirsiniz. Böylece güvenlki bültenleri de sizlere yayınlandıkları anda e-mail ile iletilirler.

Umarım yayınladığım bu yazı içeriği günlük hayatta işinize yarar.

Keyifle okumanız dileğiyle.

tolgaasik

Share