Vmware Documentation Libraries and Websites -1

Her sektörde özellikle de bilişim dünyasında dökümantasyon önemlidir, ancak hızlı bir şekilde doğru kaynağa ulaşmak ve doğru bilgiyi elde etmek günümüzde daha da önemlidir. VMware bu konuda bizlere çok geniş bir yelpaze de birçok seçenekle birlikte bilgiyi sunuyor. Ama bazen öyle anlar geliyor ki, aradığınız ya da daha önce içerisine girip okuduğunuz dökümanı nereden bulduğunuzu unutabiliyorsunuz.

Bu nedenle sizlere VMware ürünleri ile ilgili bilgileri kolaylıkla bulabileceğiniz, kurulumlar sırasında kullanabileceğiniz, projenizin tasarım aşamasında referans olarak kullanabileceğiniz, aynı ürünleri kullanan insanların soru sorup cevap alabildiği, ürünün maksimumlarını öğrenebileceğiniz, ürün tanıtım ya da kullanım senaryolarını görebileceğiniz ve bunun gibi daha birçok bilgiye erişebileceğiniz bir VMware WebSites rehberi hazırladım. Bu yazı VMware ile ilgili bir kaynağa ulaşmak istediğiniz de elinizin altında bir referans olsun istedim.

Bu yazıda sizlere sunulan siteler herkese açık ve internetten kolayca bulup, erişebilirsiniz. Sayfalarda bazı özellikler kullanıcı girişi istemektedir. Bu durumda varsa VMware hesabınızı kullanabilirsiniz, yoksa da kolayca bir hesap açıp kullanabilirsiniz.

 

  • VMware Docs (Link): VMware ürünleri ilgili ana bilgi kaynağıdır. Birçok ürünle ilgili detay bilgileri içerisinde barındırır. Kullandığınız ya da merak ettiğiniz bir ürünle ilgili araştırma yaptığınızda ne demek istediğimi anlayacaksınız. Bu websitesi ile ilgili güzel bir özellikte “MyLibrary” seçeneğidir. “MyLibrary” özelliğini kullanarak kendinize ait bir döküman kütüphanesi de oluşturabilirsiniz. Hesabınızla giriş yaptıktan sonra ilginizi çeken bir bilgiyi içeren sayfayı “add to library” deyip, size özel olan “MyLibrary” e ekleyebilirsiniz.Geribildirim (feedback) kısmı da gerçekten çok aktif çalışmaktadır. Yazılan yazı da hata olduğunu, sorun olduğunu düşünüyorsanız veya sunulan bilgi çok net değilse, ekibe direkt sayfadan feedback gönderebilirsiniz.

 

  • VMware Knowledge Base(Link): Genelde hepimizin sorun olduğunda başvurduğumuz ana noktadır. Ürün bazında yaşadığımız sorunu bazı anahtar kelimelerle aratabildiğimiz ya da gördüğümüz hata mesajını yazıp, VMware tarafından bu sorunla ilgili daha önce bir şeyler tespit edilip edilmediğini, eğer varsa çözüm yollarını öğrendiğimiz sitedir. Burada yayınlanan yazılara kısaca KB diyoruz. Her KB inin de bir numarası bulunuyor. KB içerisinde sizlere sorun sırasında gözlemlenen semptomlar, olayın detayları ve sorunla ilgili varsa geçici çözüm önerileri ya da direkt kesin çözüm içeren script/patch/komut satırları sunulmaktadır.Burada birçok kişinin kullanmadığı bir özellikten bahsetmek isterim. Aradığınız bilgiyi içeren KB yi buldunuz, o KB ye üye olabilirsiniz. Üye olduğunuz KB içerisinde VMware tarafından bir güncelleme yapıldığında size eposta ile bilgi gelecektir. Örneğin sorunun kesin çözümü henüz belki tespit edilemedi ama burada bir çözüm önerisi sunuldu, siz yine de ileride bu KB ye takip edip, kesin çözümü de öğrenmek istiyorsunuz, o zaman KB ye “subscribe” kısmından üye olun. Size ilgili KB de güncelleme oldukça e-posta gelsin.Bu websitesine eklenen son özellik ise aradığınız ürünün versiyonunu da yazıp, direkt ürünün indirme linkini yine bu web sitesinde bulabilirsiniz.

  • VMware Compatibility Guide (Link): VMware ile diğer donanım/yazılım üreticilerinin ürün bazında uyumluluklarını kontrol ettiğimiz sitedir. Yeni proje yapılırken veya güncelleme operasyonlarını planlarken en çok uğradığımız yerdir. Çünkü yeni alınacak bir donanımın VMware ile ilgili uyumluluğunu kontrol etmemize ve ürünle ilgili driver/firmware/versiyon bilgisine ulaşmamızı sağlayan bir alandır.Yukarıdaki ekran görüntüsünde görebileceğiniz üzere “What are you looking for:” sorusunun yanındaki açılır kutuda sunulan birçok farklı çözüm ya da konsept ile ilgili VMware ile diğer üreticilerin ürünlerindeki uyumluluğu kontrol edebilirsiniz.Bazı durumlarda ürünün tam adını bilmiyor olabilirsiniz. O zaman da “what are you looking for:” kısmında konuyla ilgili alanı seçin (örnek:VSAN), sonra ESXi versiyonu seçin ve Keyword kısmına ürünün modelini kısaca yazın (örnek:HPE E208i), bu şekilde de size birçok sonuç getirecektir.

Uyumluluk kontrolü yapmadan ürün almayın. Eğer aradığınız ürünü burada bulamadıysanız, üreticiye sormanızı tavsiye ederim.

 

  • VMware Product Interoperability Website (Link): VMware ürünlerinin birbiriyle uyumluluğunu sorguladığımız kaynaktır. Versiyon güncellemeleri yaparken X ürünün Y ürünün hangi versiyonuyla uyumlu çalıştığını netleştirmemiz gerekmektedir. Bu işlem her güncelleme projesinden önce kontrol edilmelidir.Herhangi bir ürünün (örnek: vCenter) versiyonunu da güncellerken, versiyonlar arası uyumluluğu da yine bu websitesinde bulunan “Upgrade Path” kısmından sorgulayabiliriz.

 

  • Ports and Protocols (Link): Genelde projelerimizde hep güvenlik ekibiyle birlikte çalışırız ve güvenlik ekibinden gelen ilk soru da şudur: “Firewall üzerinde hangi portları açmam lazım?”. Bizde hemen buna yanıt verebilmek için döküman kurcalarız. VMware KB websitesinden de bu konuda bilgi bulabiliriz, ama daha kolayı var “Ports and Protocols” websitesi. Buraya gidin ve ürünüzü “Search for VMware Products” kısmına yazın, aratın. Karşınıza bu ürün özelinde hangi portlar açılması gerektiği ve hangi protokoller de tanımlama yapılması gerektiği bilgisi hemen çıkacaktır.Ana sayfada yukarıda bulunan “Network Diagrams” kısmında da belirli ürünlerin network çizimi hazır bir şekilde size sunulmaktadır.VMware hesabınızla bu sayfaya girip, geribildirim (feedback) de bırakabilirsiniz. VMware ekibi buna çok sevinecektir. Feedback verirken e-mail adresinizi de eklemeyi unutmayın.

 

  • ConfigMax (Link): Kullandığınız ürünün limitlerini merak ediyorsanız, bu websitesi size tüm bilgileri sunacaktır. İlk kısımda “View Limits” bir ürünün limitlerini görebilirsiniz. Hemen sayfanın üst kısmında bulunan “Compare Limits” kısmında ise, aynı ürünün versiyonları arasındaki farkları görebilirsiniz. Mesela “vSphere 6.7 kullanıyorum, 7.0 versiyonuna geçince sanal makine limitlerim değişecek mi?” bu gibi sorularınıza yanıtları da “Compare Limits” altında bulabilirsiniz.

 

  • Product Update Sequence (Link): Bu sayfadaki bilgiler ortamınızı güncellerken hangi ürünü önce veya sonra güncellemeniz gerektiği konusunda size yol gösterecektir.

 

  • Build Numbers and Version (Link): Kullandığınız ürünlerin versiyonlarının hangi seviyede olduğunu görmenizi sağlayan bir sayfadır. Burada VMware ürünlerinin versiyon bilgisini ve hangi tarihte kullanıma sunulduğu bilgisini bulabilirsiniz. Buna göre kendi ürününüzde bir güncelleme çalışması yapıp yapmayacağınıza karar verebilirsiniz.

  • VMware Product Lifecycle Matrix (Link): Ürünlerin yaşam döngüsünü anons edilmiş net tarihleriyle beraber görebileceğiniz mükemmel bir kaynaktır. Kullandığınız ürünün versiyon bazında genel desteğinin ne zaman son bulacağını, teknik desteğin daha ne kadar devam edeceği bilgisine buradan ulaşabilir, ona göre geleceğinizi planlayabilirsiniz. Product başlığındaki filtreyi tıklayıp, aradığınız ürünü buraya yazıp, sadece o ürün ve versiyonlarına ait bilgiye bulabilirsiniz.

 

  • VMware Product Lifecyle Policies (Link): Yukarıdaki “lifecyle matrix” ‘te adı geçen terimler ne anlama geliyor, ya da ürünün “general availability” ve “end of general support” tarihleri geçmiş, peki bu durumda bir sorun anında destek alabilir miyim?” gibi tüm sorularınızın cevaplarına ve detaylarına bu kaynaktan erişebilirsiniz.

 

  • VMware Support Packages (Link): VMware tarafından sizlere sunulan destek paketlerinin olduğunu, neleri kapsadığını, karşılaştırmalı olarak görebileceğiniz güzel bir kaynaktır. “Basic” ve “Production” destek paketleri arasındaki farklı özellikle iyi öğrenmenizi tavsiye ederim. Çünkü bu bilgiye gün gelir ihtiyacınız olur.

 

  • VMware EULA (Link): VMware End User License Agreement (SonKullanıcıLisansAntlaşması) bilgilerine buradan ulaşabilir ve ürün bazında servis tanımlarını içeriklerini inceleyebilirsiniz.

 

  • VMware Learning (Link): VMware ürünleriyle ilgili eğitimlerin ve sertifikalandırma konusunda detay bilgilerimn bulunduğu bir eğitim portalıdır.

 

  • VMware Acquisitions (Link): Konuyla belki çok ilgili gibi durmayabilir ama VMware tarafından satın alınan firmaların hangileri olduğu, hangi tarihte bu alımların gerçekleştiği bilgisine de bu kaynaktan erişebilirsiniz.

 

Şimdilik burada bırakıyorum, yazının devamını da yayınlayacağım.

tolgaasik

Share