ESXi Scratch Location (VMFS/NFS)

Last modified date

vSphere ESXi işletim sistemi loglarının, sistem swap dosyalarının ve diagnostic bilgilerinin tutulduğu scratch lokasyonun kalıcı olması önerilendir. Loglar için kullanılan bu alan kesinlikle bir SD kart veya USB stick üzerinde olmamalıdır. Scratch alanı aslında kurulumda otomatik olarak konfigüre edilir ve normal durumlarda manuel değiştirilmesine gerek yoktur.

Özellikle vSphere 7.0 ile birlikte ESXi OS disk yapısında değişikliğe gidilmiş ve ESX-OSData adında yeni bir alan tanımlanmıştır. Burada loglar, coredump dosyaları ve konfigürasyon bilgisi tutulmaktadır. Bu bilgiyi sizinle daha önceki blog yazımda (ESXi boot on SD card/USB – Link) paylaşmıştım.

Eğer kurulum sırasında kalıcı bir disk lokasyonu scratch alanı için bulunamıyorsa, ESXi bu alanı geçici alan (temporary) üzerinde konumlandırır ve kurulum tamamlanır. Ancak bu tavsiye edilmez. Çünkü geçici olarak depolanan loglar ve diğer bilgiler, sunucu yeniden başlatıldığında silinecektir. Dolayısıyla bir troubleshooting işlemine girdiğinizde eğer sunucu reboot olduysa, geçmiş olsun elinizde log olmayacaktır.

Aslında bu sorunlarla uğraşmamak için en iyisi ESXi işletim sistemini, sunucu üzerinde RAID-1 olarak yapılmış lokal disklere kurmaktır. Artık SD kart ve USB stick üzerine işletim sistemi kurulumu opsiyonunu yeniden gözden geçirmemiz için bu durum bize yine bir sebep daha yaratmaktadır.

Eğer işletim sisteminiz bir SD kart ya da USB stick üzerinde kuruluysa, bu alanı kalıcı bir yere yönlendirmenizi tavsiye ederim. Scratch alanı VMFS ve NFS üzerinde olabilir ama kesinlikle memory veya VSAN datastore üzerinde olmamalıdır. Konuyla kontrolleriniz ve detaylar için “Creating a persistent scratch location for ESXi 7.x/6.x/5.x/4.x (VMware KB 1033696)” dökümanına göz atabilirsiniz.

ESXi Sistem loglarınızı varsayılan olarak scratch alanında saklamaktadır, demiştik. Bu logları yine scratch içerisinde tutun ama yine de ortamınızda bir Syslog sunucusunu da yönlendirin. Sorun anında bu çok işinize yarayacaktır. Ortamınızda VMware vRealize Log Insight (vRLI) çözümü varsa, burayı adres gösterebilirsiniz. Tüm ESXi host lar loglarını vRLI sunucusunu da yada başka bir Syslog sunucu tanımladıysanız, ona gönderecektir. Syslog konfigürasyon için de “System logs are stored on non-persistent storage (VMware KB 2032823)” dökümanını inceleyebilirsiniz.

tolgaasik

Share