vCloud Director Availability – SLA Profile

vCloud Director Availability (vCDA) kurulumu bittikten sonra replikasyon başlatmak için job tanımlaması yapmamız gerekiyor. Peki replikasyonlar neye göre yapılacak? Bunun belirlenmesi gerekiyor. Bu noktada vCDA üzerinde replikasyonlar için kullanıma hazır ön tanımlı SLA (Service Level Agreement) profillerini kullanabilirsiniz. Servis sağlayıcılar bu hazır SLA tanımları yerine yenilerini de oluşturabilir. Diyelim bu hazır ön tanımlı SLA ler kullanılacak ama bu tablodaki değerlerin yorumlanması lazım. Özellikle RPO, Preserve retained instances, Retained instances kısımları biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. O yüzden bu tanımları biraz açıklamak gerekiyor.

 

SLA Profile Name: Ön tanımlı SLA in adı.

Target recovery point objective (RPO): Geriye hangi zamana dönebileceğimizi gösterir. Örneğin, RPO=30 demek 30 dakika öncesine dönebilirim demektir.

Preserve retained instance: Geçmişe dönük kaç tane geri dönüş noktasının tutulacağını gösterir.

Retained instances spread evenly over last time: Geçmiş dönük olarak tutulan geri dönüş noktaları ne kadar saklanacak sorusunun cevabını içerir.

Enable quiesce: Instance (snapshot) oluşturulurken, VMtools kullanılıp, uygulama tutarlı bir instance oluşturulması isteniyorsa, Yes olarak seçilmelidir.

Compress replication traffic: Replikasyon trafiğinde sıkıştırma yapılacaksa, aktif edilmelidir.

Delay start synchorization: Replikasyon job konfigüre edildi, hazır ama gecikmeli başlatılması isteniyorsa, bu ayar kullanılabilir. Örneğin 1 saat sonra ilk job başlasın.

  • GOLD SLA profile:
    • RPO=30, her 30 dakikada bir veri karşı tarafa replike edilecek.
    • Preserve retained instances= 14, Her replikasyon işleminden son 14 tanesi (14 kopya) korunacak. Böylelikle 30 dakikalık replikasyondan geriye dönük 14 job geri dönüş noktası olarak kullanılabilecek. Örneğin sorun yaşadınız ve 30 dakika öncesine değil de 1 saat öncesine dönmek istediniz. Yani siz bu durumda 14 hareketi ve o sıradaki makinenin kopya durumunu (instance) tuttuğunuza göre altıncı ikinci sıradaki instance ı kullanıp restore yapabilirsiniz. Çünkü elinizde 14 kopya var. Her birinin arası 30 dakikadır. 2. Job 1 saat önceki halidir.
    • Retained instances spread evenly over the last: 2 weeks, yukarıda 14 kopya tut dedik ama gün bazında da bize kopya lazım olabilir. Burada da son 14 gün için de en alınmış bir kopyayı da sakla demiş oluyoruz. Yani her gün için bir kopya saklayacak, 15. Gün geldiğinden en eskisini silecek. Siz sistemde baktığınızda son 14 (2 weeks) kopyayı gün bazında her gün bir tane olacak şekilde görebileceksiniz.
    • Enable quiesce: No, uygulama tutarlı bir replikasyon istemiyorsunuz, yada gerek yok.
    • Compress replication traffic:No, replikasyon trafiğiniz sıkıştırılmadan direkt taşınacak.
    • Delay start synchronization: No delay, replikasyon işlemi ayarlar yapılır yapılmaz çalışmaya başlasın demek oluyor.

SLA tanımları migration (data taşıma) işleminde kullanılmaz. Bu tanımlar replikasyon işleminde kullanılır.

Daha detaylı bilgi arıyorsanız, VMware Cloud Director Availability Documentation sayfasında bulabilirsiniz. (Link)

VMware Cloud Director Availability ürünü ile ilgili daha önceki blog yazımı da bağlantı linkinden erişebilirsiniz. (Link)

tolgaasik

Share